Behandeling bij angiosarcoom

De behandeling van eerste keus bij angiosarcoom is operatie.

Ook kunt u behandeling met chemotherapie en bestraling krijgen.

Soms krijgt u behandeling met doelgerichte therapie. Dit is bij wekedelentumoren een palliatieve behandeling, gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten.

Naast bovenstaande behandeling kunt u soms deelnemen aan experimentele behandelingen (trials). U krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. Met dit medisch wetenschappelijk onderzoek toetsen artsen of een nieuwe behandeling beter is dan de standaardbehandeling.

Kans op genezing bij de juiste behandeling

Het beste vooruitzicht is er voor patiënten met kleinere tumoren die met ruime marges kunnen worden weggesneden. Maar bij veel patiënten is angiosarcoom bij diagnose al ver gevorderd. Doordat de tumor vaak snel groeit en de ziekte zich al door het hele lichaam verspreid heeft.

Soms lijkt een angiosarcoom volledig verwijderd, maar heeft de tumor zich ongezien uitgebreid in de omgeving. Vanuit de achtergebleven tumorcellen kan de tumor dan terugkomen. Meestal is dit binnen 2 jaar na behandeling. Daarom is het belangrijk om onder controle te blijven.

Behandelplan

Uw behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook uw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.