Avapritinib toegelaten tot de Amerikaanse markt

De Amerikaanse medicijnenautoriteit FDA heeft avapritinib goedgekeurd voor de behandeling van GIST-patiënten met een PDGFRA exon-18-mutatie. Het gaat dan om volwassen patiënten met uitzaaiingen of met een primaire tumor die niet operatief kan worden verwijderd.

Bij ongeveer 6% van alle GIST-patiënten wordt een PDGFRA exon-18-mutatie (waaronder de variant D842V) vastgesteld. Deze mutatie reageert niet op de drie al geregistreerde middelen voor de behandeling van GIST: imatinib, sunitinib en regorafenib. In Amerika is er nu dus voor het eerst voor deze groep GIST-patiënten een formeel goedgekeurd middel verkrijgbaar.

Ook voor de Europese markt is een registratieverzoek voor avapritinib ingediend (zie ons nieuwsbericht van 27/8/2019). In de loop van 2020 wordt hierover een uitspraak verwacht van de Europese medicijnenautoriteit EMA.

De producent brengt het middel op de markt onder de naam Ayvakit. Eerder was avapritinib bekend onder de naam BLU-285. Ook bij dit middel treden vaak bijwerkingen op, waaronder vochtophoping, misselijkheid, diarree, vermoeidheid en cognitieve problemen.

In ons overzicht van lopende studies kunt u zien wat er momenteel in Nederland en België loopt met avapritinib. https://www.contactgroepgist.nl/overzicht-lopende-studies-gist