Baarmoedersarcoom

Baarmoedersarcoom is kanker vanuit het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoeder (uterus). Een ander woord hiervoor is uterussarcoom. Ongeveer 5% van de vrouwen met kanker in de baarmoeder heeft een baarmoedersarcoom.

Bij de overige 95% van de vrouwen met kanker in de baarmoeder ontwikkelt de kanker zich in de binnenste slijmvlieslaag van de baarmoeder (endometrium). Dit heet baarmoederkanker. Een ander woord hiervoor is endometriumcarcinoom.

Hoe vaak komt baarmoedersarcoom voor?

Baarmoedersarcoom komt niet veel voor: per jaar krijgen in Nederland ongeveer 50 vrouwen deze diagnose. Het komt vooral voor bij vrouwen tussen de 44 en 75 jaar.

Vormen van baarmoedersarcoom

Er zijn 3 vormen van baarmoedersarcoom:

  • Sarcoom dat in het spierweefsel van de baarmoeder ontstaat. Deze spierlaag van de baarmoeder wordt ook wel myometrium genoemd. Deze vorm van kanker heet ook wel leiomyosarcoom. Van leiomyosarcoom bestaat een subtype, dat STUMP heet. STUMP staat voor ‘smooth muscle tumor of unknown malignant potential’. Van dit subtype is niet duidelijk of het echt kwaadaardig is.
  • Sarcoom vanuit de stromacellen van het baarmoederslijmvlies, ook wel endometriumstromasarcoom genoemd.
  • Baarmoedersarcoom waarvan de herkomst onduidelijk is: ongedifferentieerd sarcoom.

Er bestaat ook een combinatie van baarmoederkanker (endometriumcarcinoom) en sarcoom. Dit heet een carcinosarcoom. Dit is een agressieve vorm van baarmoederkanker. Deze vorm wordt beschouwd als een carcinoom en niet als een sarcoom.