Behandeling bij reusceltumor
Wanneer de patiënt geen tot weinig klachten ervaart, is een afwachtend beleid een optie. Anders is de voorkeursbehandeling een operatie.
Is de reusceltumor zo uitgebreid, dat opereren geen optie is? Dan kunt u soms behandeling met een doelgericht studie-medicijn krijgen. Dit medicijn werkt binnenin een cel of blokkeert de cel van buitenaf. Daardoor kan een cel zich bijvoorbeeld niet meer delen of gaat de cel dood. Deze behandeling wordt alleen nog in studie-verband gegeven. In Nederland, alleen in het LUMC. De resultaten lijken positief, echter zijn er veel bijwerkingen.
Vooral bij de diffuse vorm, lukt het soms niet om de gehele tumor operatief te verwijderen. Hierdoor kan de tumor snel (binnen 2 jaar) terug groeien. En is er opnieuw een operatie nodig. Daarom is het belangrijk om onder controle te blijven.
Behandelplan
Uw behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor u.
Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:
•de kenmerken die tumor heeft
•de uitgebreidheid van de tumor (in de buurt van bloedvaten of zenuwen? Is het bot aangetast?)
Maar ook uw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.
Multidisciplinair overleg bij wekedelentumoren
Uw arts bespreekt uw ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO).