Chordoom

Chordoom is een zeer zeldzame tumor. Chordoom komt voor bij minder dan 1 op de miljoen volwassenen, en nog minder bij kinderen. In Nederland krijgen minder dan 15 mensen per jaar de diagnose chordoom.

Een chordoom ontstaat langs de wervelkolom. Dat kan helemaal bovenaan de wervelkolom zijn, aan de basis van de schedel. Of helemaal onderaan in het stuitje. En op plekken daartussen in: ter hoogte van de hals, borst of lendenen. Een chordoom kan schade aanbrengen aan weefsels rondom de tumor, zoals de hersenen en zenuwen.

Soorten chordoom

Er zijn verschillende soorten chordoom, afhankelijk van de plek langs de wervelkolom.

  • schedelbasis: clivus chordoom
  • hals: cervicaal chordoom
  • borst: thoracaal chordoom
  • lendenen: lumbaal chordoom
  • stuitje: sacraal chordoom

De locatie van de tumor en het gevaar voor omliggende weefsels zijn belangrijke factoren voor de behandeling.

Ontstaan chordoom

Een chordoom ontstaat uit cellen van de chorda dorsalis. De chorda dorsalis is een weefsel dat alleen in de embryo voorkomt. Tijdens de ontwikkeling van de embryo ontwikkelt de chorda dorsalis zich tot de wervelkolom. De botten van de wervelkolom vervangen de chorda dorsalis. Maar bij het groeien van de embryo tot een kind en later volwassene kunnen cellen van de chorda dorsalis achterblijven. Hieruit ontstaat soms een chordoom.

Lees meer gedetailleerde informatie over chordoom op de Nederlandstalige website van de Chordoma Foundation. De Nederlandse tak van deze internationale organisatie is aangesloten bij het Patiëntenplatform Sarcomen.