Coronavirus en sarcomen

Nu we allemaal nadenken over hoe het nieuwe coronavirus (COVID-19) ons leven kan beïnvloeden, willen wij graag enkele overwegingen delen.  

Risico van COVID-19 voor sarcoompatiënten
Omdat dit een nieuw virus is, is er nog veel onbekend over hoe COVID-19 bepaalde populaties beïnvloedt. Op dit moment is er geen specifiek bewijs dat (ex)sarcoompatiënten een groter risico lopen. Echter, patiënten met een aangetast immuunsysteem – bijvoorbeeld als gevolg van een recente operatie, chemo-, immuno- of doelgerichte therapie, bestraling of het gebruik van corticosteroïden – kunnen een groter risico lopen.

Wat je kunt doen
Ben je momenteel in behandeling of is bekend dat je immuungecompromitteerd (verzwakt immuunsysteem) bent, overweeg dan om extra voorzorgsmaatregelen te nemen om blootstelling aan het virus te voorkomen. Zie hiervoor de RIVM-richtlijnen. Heb je daarna toch nog specifieke vragen over je persoonlijke situatie, raadpleeg dan een specialist.
Neem voor algemene vragen contact op met het corona informatienummer van het RIVM 0800-1351 of bekijk de meestgestelde vragen en adviezen op de website van het RIVM www.rivm.nl

Ook het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, heeft informatie op de eigen website.

Toegang tot zorg
De situatie rondom COVID-19 kan mogelijk gedurende enige tijd van invloed zijn op de planning van behandeling, ondersteunende zorg of follow-up scans vanwege de toegenomen drukte in de ziekenhuizen.  

Als er een behandeling is gepland of verwacht je dat je in de komende maanden een behandeling nodig hebt, praat dan proactief met de behandelaar over hoe de COVID-19-epidemie jouw zorg zou kunnen beïnvloeden.

Succes de komende tijd.

BEKIJK OOK

-> Update contactdagen 2020

-> Wat betekent het coronavirus voor de behandeling van kanker?

-> Coronarichtlijnen van NFK