DNA onderzoek neemt een steeds belangrijkere rol in binnen de zorg van sarcoompatiënten

Luuk Schipper

PhD student, AVL/IKNL

DNA onderzoek neemt een steeds belangrijkere rol in binnen de zorg van sarcoompatiënten om de juiste diagnose te stellen en de beste behandelbeslissingen te kunnen nemen.

DNA onderzoek neemt een steeds belangrijkere rol in binnen de zorg van sarcoompatiënten om de juiste diagnose te stellen en de beste behandelbeslissingen te kunnen nemen. Toch wordt DNA onderzoek nog niet standaard of beperkt toegepast, omdat dit in veel gevallen op voorhand niet noodzakelijk lijkt. In het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis is, in samenwerking met de Hartwig Medical Foundation, het complete DNA van 83 patiënten met een vergevorderd sarcoom onderzocht middels whole genome sequencing (WGS).

Op basis van het DNA werden er voor een aanzienlijk deel van de patiënten nieuwe inzichten verkregen die belangrijke gevolgen hadden voor verdere behandeling. In 12 patiënten werd de diagnose herzien en voor 30 patiënten werd er een behandelmogelijkheid in studieverband gevonden. Bovendien bleek er in 7 patiënten sprake van een erfelijke aanleg voor kanker, die in 5 patiënten nog niet eerder was ontdekt. Deze resultaten benadrukken het belang van DNA onderzoek in patiënten met een vergevorderd sarcoom. WGS wordt voor deze patiënten daarom laagdrempelig toegepast binnen het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35053600/