Geertje 68 jaar GIST

Slokdarmkanker 

In maart 2020 kreeg ik klachten bij het eten. De huisarts dacht aan passageklachten maar vanwege de net uitgebroken corona kon ik niet direct worden doorverwezen. Eind mei kreeg ik een gastroscopie in het ziekenhuis en bleek dat ik slokdarmkanker had. Dat sloeg in als een bom, want in 2002 heb ik borstkanker gehad, dus alles kwam weer naar boven en vooral de angst.  

Inmiddels was ik doorverwezen naar het ZGT in Almelo waar aanvullend onderzoek werd gedaan. Er zat ook iets in mijn dunne darm, wat na een kijkoperatie een GIST tumor bleek te zijn. Deze werd met spoed verwijderd.  

Opeens zat ik met twee soorten kanker die niets met elkaar te maken hebben.  

Na de GIST-operatie kreeg de behandeling van mijn slokdarm voorrang. Ik kreeg zware chemokuren en werd 5 weken bestraald voordat de tumor in mijn slokdarm verwijderd werd.  

GIST 

Ik had mij intussen verdiept in GIST en kwam er al gauw achter dat het zeldzaam was. Voor de vervolgbehandeling was ik verwezen naar een oncoloog in Hengelo die nauw contact had met het expertisecentrum in het UMCG. Daar werd ik in het MDO team besproken. Het advies was om niet te behandelen met imanitib omdat er tussen operatie en starten met medicatie meer dan 12 weken zat. In goed overleg met de specialist heb ik toen een second opinion aangevraagd in het Antoni van Leeuwenhoek (AvL) in Amsterdam. Daar werd mij de keus gelaten. Ik besloot ervoor te gaan en slik nu 400 gram imanitib per dag.  

In april moet ik weer voor controle, dat is wel heel spannend. Ik ben heel benieuwd of de medicijnen hun werk doen.   

Contactgroep 

Er is veel in mijn leven gebeurd. In 2002 kreeg ik borstkanker, twee jaar later overleed mijn man en vorig jaar kreeg ik twee soorten kanker. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik heel alert ben op mijn lichaam. Bij elk pijntje ben ik bang. Het vertrouwen in mijn lichaam is weg.    

Inmiddels ben ik lid geworden van de Contactgroep GIST omdat ik op zoek ben naar informatie en herkenning. De herkenning haal ik vooral uit het Forum, een paar keer per week lees ik de verhalen en de vragen van lotgenoten. 

www.contactgroepgist.nl