Bestraling bij kaposisarcoom
Bestraling is de behandeling van kanker met straling. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het doel is kankercellen te vernietigen en tegelijk gezonde cellen zo veel mogelijk te sparen. Bestraling is een plaatselijke behandeling: het deel van uw lichaam waar de tumor zit wordt bestraald.
De straling komt uit een bestralingstoestel. U wordt van buitenaf, door de huid heen bestraald. De radiotherapeut en radiotherapeutisch laborant bepalen nauwkeurig de hoeveelheid straling en de plek waar u wordt bestraald.
Bij kaposisarcoom wordt bestraling gegeven bij groeiende plekken op de huid. Deze tumoren zijn meestal goed gevoelig voor bestraling. Behandeling met bestraling zal in veel gevallen voldoende zijn. Hoeveel bestralingen u krijgt, is afhankelijk van het stadium van het sarcoom. De arts zal dit met u bespreken.
Duur van de behandeling
Over het algemeen duurt een bestralingsbehandeling een aantal weken. U wordt 4 of 5 maal per week bestraald. In die periode krijgt u per keer een aantal minuten een dosis straling. Voor bestraling hoeft u meestal niet opgenomen te worden in het ziekenhuis.
Palliatieve bestraling
Bij sommige patiënten met een sarcoom is bestraling de enige toegepaste behandeling. Deze is dan bedoeld om klachten te verhelpen of te verminderen. Dit heet een palliatieve behandeling.