Klachten, onderzoek en diagnose bij reusceltumor van de weke delen

Klachten
Patiënten kunnen een tijd rondlopen met klachten voordat duidelijk wordt dat het om een reusceltumor van de weke delen gaat. De door patiënten ervaren klachten zijn onder andere pijn, bewegingsbeperking, stijfheid, zwelling en/of slotklachten. Oefentherapie (zelf of met de fysiotherapeut) heeft geen effect op de klachten. Omdat de aandoening zo zeldzaam is, kan er onwetendheid heersen bij artsen en patiënten. Dit kan ervoor zorgen dat patiënten meerdere artsen en ziekenhuizen zien voordat ze de juiste diagnose krijgen.

Onderzoek
Op een röntgenfoto wordt de afwijking over het algemeen niet gezien. Tenzij het bot al is aangetast door de tumor. De diagnose wordt meestal gesteld op basis van een MRI, waarop de tumor een specifiek beeld laat zien. Voorafgaand aan een operatie wordt een MRI gemaakt om genoeg informatie te hebben over de aard en locatie van de afwijking.

Diagnose
De definitieve diagnose wordt gesteld wanneer er een stukje weefsel van de tumor wordt verwijderd middels een biopt. Onder de microscoop wordt er gekeken of de typerende reuscellen aanwezig zijn in het weefsel.

Denkt de huisarts of specialist dat u een reusceltumor van de weke delen heeft? Dan verwijst hij u bij voorkeur naar een ziekenhuis dat gespecialiseerd is in het diagnosticeren en behandelen van wekedelentumoren.