Behandeling bij leiomyosarcoom

De behandeling van 1e keus bij leiomyosarcoom is operatie.

Ook kunt u behandeling met chemotherapie en bestraling krijgen.

Soms krijgt u behandeling met doelgerichte therapie. Dit is bij wekedelentumoren een palliatieve behandeling, gericht op het remmen van de ziekte en het verminderen of voorkomen van klachten.

Naast bovenstaande behandeling kunt u soms deelnemen aan experimentele behandelingen (trials). U krijgt dan bijvoorbeeld een nieuwe behandeling of een combinatie van behandelingen waar artsen nog onderzoek naar doen. Met dit medisch wetenschappelijk onderzoek toetsen artsen of een nieuwe behandeling beter is dan de standaardbehandeling.
Kans op genezing bij de juiste behandeling

De prognose hangt er voornamelijk vanaf of het leiomyosarcoom te verwijderen is.

Een leiomyosarcoom dat in de huid ontstaat, is meestal operatief te verwijderen. Deze behandeling is genezend als de tumor met een ruime marge verwijderd kan worden. Leiomyosarcoom in de huid zaait meestal niet uit.

De andere vormen van leiomyosarcoom zijn over het algemeen erg agressief. Ook zijn ze vaak al erg groot bij ontdekking. En bestaat de kans dat de ziekte al uitgezaaid is. In dit geval is de kans op overleving klein.

Behandelplan

Uw behandelend arts maakt samen met een aantal andere specialisten een behandelplan voor u. Zij gebruiken hiervoor landelijke richtlijnen.

Om een zo goed mogelijke behandeling te kunnen geven, is het onder andere belangrijk te weten:

  • welk stadium en kenmerken de tumor heeft
  • of er sprake is van erfelijke belasting
  • of er uitzaaiingen zijn

Maar ook uw persoonlijke situatie speelt een rol. Een behandelplan is dus maatwerk. Laat u daarom goed informeren over de behandelmogelijkheden zodat u samen met uw behandelteam een weloverwogen besluit kunt nemen.

Multidisciplinair overleg bij wekedelentumoren

Uw arts bespreekt uw ziektegeschiedenis met een team van gespecialiseerde artsen en verpleegkundigen. Dit heet een multidisciplinair overleg (MDO). In veel ziekenhuizen in Nederland betrekken de artsen ook specialisten vanuit andere ziekenhuizen bij het multidisciplinaire overleg. Bij kwaadaardige wekedelentumoren is er intensieve samenwerking tussen diverse deskundigen.