Met de PERSARC app kunnen artsen en patiënten samen een persoonlijke overlevingskans bij wekedelensarcomen berekenen

Met de PERSARC app kunnen artsen en patiënten samen een persoonlijke overlevingskans bij wekedelensarcomen berekenen. Wiskundige Anja Rüten-Budde promoveerde op de statistiek achter overlevingskansen van kanker en ontwikkelde de app waarvoor ze de prestigieuze C.J. Kok Juryprijs voor het beste proefschrift van het jaar 2020 ontving.

Afgewogen keuze

Voor artsen en patiënten is het belangrijk afgewogen keuzes te maken bij de behandeling van het sarcoom. Weten wat de overlevingskans van de patiënt is, speelt daarbij een grote rol. Vanwege de zeldzaamheid van sarcomen is een goede schatting maken nog niet zo simpel. Op basis van wereldwijde gegevens ontwikkelde Anja Rüten-Budde in samenwerking met Veroniek van Praag en onder leiding van Marta Fiocco en Michiel van de Sande, een methode om overlevingskansen van patiënten met een wekedelensarcoom te berekenen. Het onderzoek werd gefinancierd door het KWF en vond plaats in het LUMC. 

De PERSARC app is bedoeld om te worden gebruikt als een informatieve tool die patiënten en medische professionals inzicht geeft in de gepersonaliseerde risico’s en voordelen van elke behandelingsoptie, op basis van de leeftijd van de patiënt, tumorgrootte, tumordiepte en histologie.

PERSARC kan het voorspellend vermogen van een arts verbeteren en geeft patiënten inzicht in de voor- en nadelen van elke behandelingsoptie. Patiënten en zorgverleners die deze app gebruiken, dienen de resultaten te bespreken met de behandelend arts.

De PERSARC app is gratis te downloaden via de Apple App Store of Google Play. Meer informatie:

https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2021/02/anja-ruten-budde-wint-c.j.-kok-juryprijs?utm_source=Unknown+List&utm_campaign=e58ab39a23-EMAIL_CAMPAIGN_2020_11_02_04_19_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_-e58ab39a23-

Foto: Pim Rusch