Reuscelbottumor

Een reuscelbottumor is een zeldzame, goedaardige bottumor. Hij zaait meestal niet uit, maar groeit wel agressief. Reuscelbottumor wordt afgekort tot GCT, naar het Engelse Giant Cell Tumor. De tumor bestaat voor een deel uit grote cellen, de zogenoemde reuscellen. Een reuscelbottumor is een agressieve tumor die het gezonde bot afbreekt. De tumor is goedaardig en dus geen kanker. Maar behandeling door artsen met ervaring in de behandeling van sarcomen is belangrijk.

Een reuscelbottumor ontstaat meestal in de lange pijpbeenderen, dichtbij een gewricht. Bijvoorbeeld bij uw heup, knie of pols. Soms zit een reuscelbottumor in de ruggengraat of het bekken. En in een enkel geval in de kleine hand- of voetbeentjes. De tumor zit meestal in één bot.

De meeste patiënten krijgen de eerste klachten tussen het 30e en 50e levensjaar. De tumor komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Uitzaaiingen

Een reuscelbottumor is goedaardig en zaait meestal niet uit. In zeer zeldzame gevallen kan de tumor uitzaaien naar de longen.

Erfelijkheid

Er is geen erfelijke factor bekend voor het ontstaan van reuscelbottumoren. Wel komen de tumoren vaker voor bij Aziatische mensen.