Reusceltumor

Een reusceltumor is een zeldzame, goedaardige tumor van het synovium. Het synovium is een gewrichtskapsel. Het bestaat uit slijmvlies en het bekleed gewrichtsholten en de scheden rondom pezen en slijmbeurzen. Reusceltumor van de weke delen wordt in het Engels Tenosynovial Giant Cell Tumor genoemd en afgekort tot TGCT. Voorheen werd de afkorting PVNS gebruikt, naar het Engelse Pigmented Villonodular Synovitis. Dit betekent ontstoken, harige, vezelige knobbeltjes van het synovium. De tumor bestaat uit grote cellen, de zogenoemde reuscellen. Er bestaan twee vormen van deze aandoening, namelijk de lokale en de diffuse vorm. De lokale vorm komt vooral voor in de vingers en is op de MRI te zien als een scherp begrensd bolletje. De diffuse vorm van TGCT is een stuk uitgebreider, hierbij kan het gehele gewricht aangedaan zijn. Op de MRI wordt een onscherp begrensde afwijking gezien, die eventueel ook in het bot kan groeien. De diffuse vorm wordt het meest gezien in/rondom de knie, maar kan ook in andere gewrichten voorkomen zoals enkel, heup en schouder.

De tumor is goedaardig en dus geen kanker. Behandeling door artsen met ervaring in de behandeling van sarcomen is belangrijk om de kans op teruggroei van de tumor te verkleinen.

De meeste patiënten krijgen de eerste klachten voor of rond hun 40ste levensjaar. Het komt evenveel voor bij mannen als vrouwen. Reusceltumor van de weke delen is zeldzaam. De diagnose van de lokale vorm wordt gesteld bij 10 op een miljoen mensen per jaar en de diagnose van de diffuse vorm bij 4 op een miljoen mensen per jaar.