Rhabdomyosarcoom

Een rhabdomyosarcoom is een zeer zeldzame, kwaadaardige tumor van de skeletspieren. Rhabdo betekent stok of draad en myon betekent spier. Dwarsgestreept spierweefsel zijn bijvoorbeeld de spieren van de armen en benen en van de urineblaas. Dit is te onderscheiden van glad gestreept spierweefsel. Gladde spieren zijn bijvoorbeeld het hart en de spieren van maag en darm. Een rhabdomyosarcoom kan overal in het lichaam ontstaan waar dwarsgestreept spierweefsel voorkomt. Meestal komt deze voor in het hoofd-halsgebied (40% van de diagnoses), bij de blaas, prostaat, nieren, geslachtsorganen (20%) of aan de ledematen (20%). De overige 20% ontstaat op andere plaatsen in het lichaam.

Van het rabdomyosarcoom zijn twee typen bekend. Het meest voorkomend (in 90%) is het zogenaamd embryonaal rabdomyosarcoom (eRMS). Deze ontstaat in voorlopers van spiercellen. Deze vorm is minder agressief dan de zeldzame vorm, het alveolair rabdomyosarcoom (aRMS). Alveolair slaat op het patroon waarop de tumorcellen zijn gerangschikt: afgerond en in nestjes.

Een rabdomyosarcoom ontstaat meestal op jonge leeftijd, onder de 21 jaar. Het komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes.