Mantelzorg
Mantelzorg is intensieve zorg die je voor lange tijd (meer dan 8 uur per week of langer dan 3 maanden) verleent aan een chronisch zieke waarmee je een persoonlijke band hebt.
Dat is toch heel normaal?
Er wordt vaak gedacht ‘dit hoort er toch bij, dit doe je toch voor je opa, je oma? Voor je man, je vrouw, of voor je kind?’
In goede en slechte tijden zorg je voor elkaar, maar de mantelzorger moet er zelf wel heel wat voor inleveren! Zijn of haar leven is totaal veranderd omdat er zoveel tijd in het verzorgen gaat zitten.
Vaak draait alles alleen nog maar om de zieke. De visite is belangstellend naar de zieke toe, maar er wordt meestal niet gevraagd hoe het met de mantelzorger gaat. Deze factoren kunnen maken dat jij je eenzaam gaat voelen.
Er zijn ruim 2,6 miljoen mantelzorgers in Nederland
Ongeveer 70% van de mantelzorgers heeft naast het zorgen een betaalde baan. De Nederlandse overheid wil dat werkgevers rekening houden met het feit dat er gemiddeld zo’n 17 uur mantelzorg per week wordt verleend, en dat de combinatie van werk en zorg zwaar is. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
Mezzo is de landelijke belangenvereniging voor mantelzorgers
Zij leren je om ook goed voor jezelf te zorgen en je grenzen te bewaken zodat je jezelf niet helemaal wegcijfert. Je kunt andere mantelzorgers ontmoeten, of de vereniging huurt iemand in voor de zorg zodat je eindelijk eens een middagje voor jezelf kunt hebben. Kijk op www.mezzo.nl voor meer informatie over het lidmaatschap.
Word jij verzorgd door een mantelzorger?
De overheid geeft mantelzorgers die langdurige zorg verlenen een financiële bijdrage als waardering. Dit heet het mantelzorgcompliment. Kijk bij de Sociale Verzekeringsbank voor meer informatie.
Doe de PGB-test
Wat past het beste bij je? Zelf je zorg inkopen met een PGB (Persoons Gebonden Budget), of budget uit de VPZ (Vergoedingsregeling Persoonlijke Zorg), of liever de zorg laten regelen door een zorginstelling?
Doe de PGB-test op de website van Per Saldo
Andere hulp nodig?
Kijk in de Contactgroep Sarcoma Verwijsgids onder ‘diversen‘.