Wekedelentumoren
Wekedelentumoren zijn tumoren in de weke delen. Ze kunnen goedaardig of kwaadaardig zijn. Meestal zijn ze goedaardig.
Weke delen zijn weefsels die onder de huid, rondom de organen en botten en in de ruimtes daartussen zitten. Bijvoorbeeld:
- steunweefsel
- spierweefsel
- perifeer zenuwweefsel (zenuwuitlopers vanuit het ruggenmerg)
Goedaardige wekedelentumoren
Goedaardige tumoren zijn meestal goed begrensd. Ze groeien niet door andere weefsels heen en zaaien niet uit. Wel kan een goedaardige tumor tegen omliggende weefsels drukken. Dit kan zo hinderlijk of pijnlijk zijn dat de tumor verwijderd moet worden.
Kwaadaardige wekedelentumoren
Kwaadaardige wekedelentumoren heten wekedelensarcomen. Bij deze tumoren is de celdeling zodanig beschadigd, dat de cellen ongeremd blijven groeien. De kwaadaardige cellen drukken tegen de omliggende weefsels aan en kunnen er ook ingroeien.
Ook kunnen kwaadaardige cellen via bloedvaten en lymfevaten uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Ze zaaien vooral uit naar de longen. Heeft u een kwaadaardige tumor? Dan wordt bij de diagnose gekeken of de tumor ook is uitgezaaid naar andere delen van het lichaam.
Waar in het lichaam?
Wekedelentumoren kunnen op allerlei plaatsen in het lichaam ontstaan. Ze komen het meest voor:
- in de benen: 40% (waarvan driekwart in de bovenbenen)
- in de borst en de buik: 30%
- in de armen: 15%
- in het hoofd-halsgebied: 15%
Typen
Er zijn verschillende soorten wekedelentumoren. De kwaadaardige soorten (sarcomen) zijn ingedeeld naar het soort cellen waaruit ze bestaan.
De meest voorkomende wekedelentumoren zijn:
- Gastro-intestinale stroma tumoren (GIST): kwaadaardige tumor uit de bindweefsellaag van het maagdarmstelsel. De tumorcellen verspreiden zich meestal in de buikholte en in de lever.
- Leiomyosarcoom: kwaadaardige tumor van gladde spiercellen. De tumor komt onder andere voor in de baarmoeder, de huid en de bloedvaten.
- Liposarcoom: kwaadaardige tumor van vetcellen.
- Ongedifferentieerd pleiomorf sarcoom (UPS): een zeldzame, kwaadaardige tumor in het bot of in bindweefsel. In deze tumoren zitten kenmerken van verschillende typen sarcomen.
Daarnaast komen ook de volgende wekedelentumoren voor; maar niet zo vaak als bovenstaande:
- Angiosarcoom: kwaadaardige tumor van bloedvaten of lymfevaten. Is de kanker ontstaan in een bloedvat, dan heet het hemangiosarcoom. Is het begonnen in een lymfevat, dan heet het lymfangiosarcoom.
- Baarmoedersarcoom: kwaadaardige tumor in het bindweefsel of spierweefsel van de baarmoeder (uterus).
- Ewingsarcoom: kwaadaardige tumor in of bij het bot en soms in de weke delen. Komt vooral voor bij kinderen.
- Kaposisarcoom: deze kwaadaardige tumor komt het meest voor in de huid.
- Maligne perifere zenuwschedetumor: deze kwaadaardige tumor ontstaat uit omhulsels van zenuwen die door het lichaam lopen.
- Rabdomyosarcoom: kwaadaardig gezwel van dwarsgestreept spierweefsel. Deze kankersoort komt bijna alleen bij kinderen voor.
- Synoviosarcoom: een bindweefseltumor die overal in het lichaam kan ontstaan, maar vooral in de benen voorkomt. Heeft in tegenstelling tot de naamgeving niets met het gewrichtskapsel te maken.
Borderlinetumoren
Een borderlinetumor is een grensgeval tussen een goedaardige en kwaadaardige tumor. De tumor kan op een agressieve manier groeien, maar zaait niet vaak uit. Borderline is Engels voor grens.
Verschillende soorten borderlinetumoren kunnen in de weke delen voorkomen. De meest voorkomende is de agressieve fibromatose, ook wel desmoïd fibromatose. Deze borderlinetumoren ontstaan in het bindweefsel. Ook reusceltumoren van de pezen en gewrichten vallen onder de borderlinetumoren. Vanwege de agressieve groeiwijze behandelen artsen borderline-tumoren als een wekedelensarcoom (kwaadaardige wekedelentumor).